A-Insinöörit rakennutti ja Granlund suunnitteli tuotantotilat uudelle syöpälääkkeelle

A-Insinöörit vastasi rakennuttamisesta ja projektinjohtamisesta ja Granlund talotekniikan suunnittelusta geeni- ja viruslääkkeisiin erikoistuneen FinVector Oy:n laajennushankkeessa.

Yli 800 neliön puhdastilat valmistuivat Kuopion Technopoliksen entisten toimisto- ja laboratoriotilojen paikalle. Haasteena oli vaativan tekniikan sovittaminen olemassa olevaan rakennukseen; valmistumisen jälkeen teknologiaa ja tiloja testattiin usean kuukauden ajan.

Testeillä varmistettiin, että kokonaisuus toimii moitteettomasti, jotta uuden, virtsarakon syövän hoitoon suunnitellun lääkkeen kaupallinen tuotanto voidaan aloittaa.

Lääkettä ryhdytään viemään Kuopiosta muun muassa Yhdysvaltoihin.

– Biolääkkeen tuotantoa ole helppo siirtää paikasta toiseen, eikä uutta syöpälääkettä pystytä valmistamaan vielä missään muualla maailmassa kuin Kuopiossa, taustoittaa FinVectorin hankinta- ja logistiikkatoiminnoista vastaava johtaja Mikko Kämäräinen.

Uusien tuotantotilojen suunnittelussa otettiin huomioon sekä eurooppalainen puhdastilojen GMP-luokitus että yhdysvaltalaisen elintarvike- ja lääkevirasto FDA:n määräykset.

Hankkeen kokonaiskustannus oli 25 miljoonaa euroa.

Kuvan lähde: FinVector.